Skip to main content

Unconventional Business: An open discussion about starting up your business

Weekend kemarin, tepatnya Sabtu, 13 September 2014, Young Leaders for Indonesia Community (Komunitas Alumni YLI) mengadakan event activationnya yang kedua. Kali ini, kebetulan bin kebeneran, temanya adalah mengenai Entrepreneurship. Diskusi yang diberi judul Unconventional Business ini mengundang 3 speakers dari 3 background bisnis yang berbeda. Acara ini berlangsung di kantor Maverick Indonesia bekerjasama dengan Kampus Update dan berdurasi selama 2 jam. Kebanyakan peserta terlihat sangat antusias mengikuti acara diskusi ini dilihat dari banyaknya partisipasi peserta dalam sesi tanya jawab yang disediakan.Untuk tahu lebih banyak mengenai acara ini, yuk kita simak obrolan dengan Hasnan Chatim, selaku Project Officer dari event ini.   

Uncoventional Business - YLIC Event 13 September 2014 @ Maverick

F              : Hi Hasnan! Seru banget ya diskusi hari ini. Sebetulnya topik entrepreneurship yang mau dibawakan yang seperti apa sih?

H             :  Topiknya lebih ke membuka wawasan pesertanya gimana caranya bisa ngeliat kesempatan utnuk berbisnis dan berhasil memanfaatkan kesempatan itu untuk jadi bisnis beneran (new start up.red)

F              : Untuk 3 speakers ini semua OK banget lho. Mereka punya background yang beda-beda. Kalo menurut kamu sendiri gimana?

H             : Mungkin kalo dipisah sendiri-sendiri masih ada yang akan bilang ga cocok sama salah satu dari mereka. Tapi, mereka jadi perfect combination menurutku hari ini.     

F              : Tadi aku denger pihak dari YLI juga proud banget sama acara ini. Peserta juga pada seneng dan ngerasa woth-it banget buat datang Sabtu-Sabtu ke Unconventional Business. Harapan kamu buat acara ini apa?

H             : Harapannya bisa jadi awal dari acara-acara keren lain yang bisa dibuat sama YLIC. Timnya dikit banget sebenarnya tapi ya semua bisa berjalan lancar. Which means hal yang sama bisa dilakukan di regional yang berbeda. Harapannya sih nanti bisa diadakan bukan hanya di Jakarta, tapi juga dikota-kota lainnya!

Thanks banget buat Hasnan, sekarang saya akan share kutipan-kutipan dari cerita para speakers ini. Sebelumnya, untuk memberikan gambaran mengenai inspiring 3 speakers ini, simak info singkat dibawah ini ya:    

Anton Soeharyo – CEO & Founder of Touchten Games

Anton Soeharyo
Touchten is a mobile game company founded in 2009. Touchten produce games that have been downloaded by millions of users worldwide. Touchten is the only game company in Indonesia that have reached top 10 iOS market on several occasions. Touchten has developed over ten titles since its establishment in 2009. In the last ten games that it publish, 50% penetrated the top 10 app rank and 70% made it in the top 50 app Overall category in iTunes U.S.. This goes to show its lean core team of 14 has what it takes to make a big splash in the global market.

Tiga poin untuk mulai start-up bisnis menurut Anton:
1.       Definisikan problem-problem riil di masyarakat yang ingin kamu temukan solusinya.
2.       Definisikan secara jelas idemu untuk menyelesaikan masalah tersebut. Cobalah buat menjelaskannya dalam 1 kalimat saja. Ini adalah yang kamu ingin orang tau mengenai bisnismu.
3.       Kumpulkan keberanianmu untuk melakukan bisnis mu! Cobalah untuk selalu memotivasi dirimu sendiri.

“The key to start a business is to TRY.”

Nadiem Makarim
Nadiem Makarim – CEO & Founder of Go-JEK
Initiated Young Leaders for Indonesia
Co-Founder and Managing Director of Zalora Indonesia
Established Top Tier Academy
World Economic Forum – Global Shapers

Go-JEK is a social enterprise that helps professionalize Jakarta's motorcycle taxis to provide a solution for traffic-stricken Jakartans. GO-JEK won 1st Prize in the Global Entrepreneurship Program Indonesia business competition in 2011.

When is the right time to start the business?
1.       When I don’t care what people say about me
2.       When we have confidence. Starting up the business, you have you make decisions everyday without complete information.

“Starting the business is the easiest part. The harder part is to maintain your business. The key thing to start up your business is the commitment. You have to ‘marry’ your business. “

Daniel Daniarta – Co-Founder of Bitwyre

Bitwyre is an integrated financial solutions company based in Jakarta, Indonesia that operates a Bitcoin spot and derivative exchange, merchant payment processing, and international remittance. It provides liquidity to merchants accross the world that accepts Bitcoin as medium of payments. Merchants that accept Bitcoins could easily liquidate their Bitcoin holdings through the BIX. The Bitcoin International Exchange or BIX as we call it is its proprietary trading platform for Bitcoins. Bitwyre acts as a marketplace for trading Bitcoins for buyers, sellers, traders, merchants, investors.

“You will never know from where the business idea comes. Your background may also affect you to start your business. “

               Inserted Discussion:

How to keep our focus although we fail?
-          Build the last. Ensure team members are in the same lavel with us.
How to have that kind of team members?
-          Start with company core value and goal. These will be our reminders.
Being a CEO:
-          Being a CEO is about people. You have to be genuine and able to ‘read’ people. Without this you cannot make connection with your team.

-          As CEO, the ability to listen is more important than the ability to breakdown the work. However, both abilities are important.

-          If you don’t listen to people and they don’t feel that they are being heard, they won’t do what you told.

Failing Company:
-          Failing company is often caused by leader who is unsure to take decisions and fail to communicate the goal within the team.
 
-          Again, develop clear goal, communicate that often to make team members remember that.
Be a Leader:
-          As the leader, you have to build the respect. Not the fear.

-          Culture of a company is almost all about the CEO culture.

-          If you don’t do your dream, someone will hire you to do his/ her dream.

-          We are capable to do more than we think. Generating new ideas is important, but keep in mind that execution is more important.


-          One important ability is the ability to know who am I. Usually, as you grow older, you become clearer about what you want to do.

Sempat berbincang dengan Edwin Chandra sebagai salah satu participant Uncoventional Business ini, doi memberikan apresiasinya untuk acara ini. Menurut Edwin, acara diskusi ini menarik dan juga bermanfaat. Beruntung banget Edwin yang bukan anak YLI juga bisa hadir dan terlibat aktif didalam diskusi ini.  


Itulah kira-kira cerita dari event diskusi Unconventional Business. Sampai jumla lagi minggu depan ya! :)